Portréfotózás esetén felmerülő kérdésekre válaszolok.

Ha valamire nem találsz portréfotózással kapcsolatban választ írj vagy hívj!

Portréfotózás GY.I.K.

A portréfotózás célja határozza meg elsősorban. Mindenképpen olyan ruhát érdemes választani, ami tükrözi személyiségedet. Nem jó ha feszengsz egy öltönyben, mert legutóbb az érettségin volt rajtad. Amit javaslok, hogy hozz többfélét.

Alapesetben a műtermemben Budapesten. Kapcsolat részen megtalálod a pontos helyszínt. Természetesen előre egyeztetve más helyszín is lehet. A portréfotózás külső helyszíne lehet, irodád, munkahelyed, vagy szabadtér is. Vedd figyelembe, hogy amíg a saját műtermem esetén nincs semmilyen plusz költség, külső helyszín esetén kiszállási díj és esetleg helyszín bérleti díj is lehet.

Az, hogy portréfotózásra jelentkezel, nem jelenti azt, hogy csak portré képek készülhetnek. Megbeszélés szerint bármilyen témájú fotót készíthetünk rólad. Egy üzleti portréfotózáson készülhet pár egészalakos kép is aktuális kedvenc ruhádban.

Nők estében fontos, férfiaknál nem annyira. Az arc csillogása vagy pár pattanás levétele lényegesen egyszerűbb retusálással mint alapozóval, púderrel.
Hölgyek esetében két lehetőséget szoktam javasolni. Ha nincs valami extra kérés (pl. több smink) akkor sokszor jobb, ha saját maga vagy saját sminkese készíti el a sminket. Természetesen tudok sminkest biztosítani.
A smink jellege a fotó céljához kell, hogy igazodjon. Tükrözni kell a személyiséget is. Alapesetben egy szépítő natúr sminket javaslok.

Addig fotózunk amíg elkészül a megfelelő kép. Van akinél ez 10 perc van akinél egy óra is kell amire megfelelő hangulatba kerülsz a fotózásra. A fotózási csomagoknál megtalálhatóak a jellemző időszükségletek. De utálok kapkodni. Mindig lesz elegendő idő. Nem „futószalagos” fotózásra várlak. Saját műtermemben nincs időkorlát, nem kell előre meghatározni a fotózás végét. Gyakran elkészül a „Hűha” vagy a „Számomra ezek tökéletes képek”. Ilyen esetekben ritkán készül később jobb kép, kár kitölteni a tervezett időt.

Kérd a 10+1 tippet! 🙂
A legfontosabbak és talán nem is gondolsz rá:
– legyél kipihent
– hagyd otthon a problémákat a portréfotózás idejére
– ne titkold a fotózás igazi célját
– beszélj meg minden részleted a fotósoddal
– inkább több ruhát hozzál mint kevesebbet

Nem szeretem elhúzni a retusálást. Kiválasztás után max. 5 munkanap. De jellemzően 1-2 nap.
A képeket kiválogathatjuk közvetlen fotózás után a helyszínen vagy elküldöm kis méretben válogatásra.

Az Árak menűpontban megtalálható. Ha ott nem tudsz választani írj és adok árat 24 órán belül.

A képeket digitálisan küldöm el. Képszámtól függően emailben vagy egy zárt tárhelyről letölttheted. Külön megrendelésre kérhetsz papírképet is.

Stúdiómban 10-12 féle háttér közül választhatsz (egyszínű, mintás, berendezett enteriőr). Extra lehetőség a bármilyen háttér 🙂 Zöld háttér elött készült képek esetén a filmiparban használt módszerrel kicserélhető a háttér. Találd ki, hozz a hátérről jó minőségű fotót a többit bízd rám!

Ékszer, karóra a legjellemzőbb. De ha van a foglalkozásodhoz, tevékenységedhez köthető tárgy, hozd. pl. zenészek gyakran hozzák hangszerüket. Van sok kiegészítő a stúdiómban, de azok nem biztos, hogy számodra megfelelőek.

Leggyakrabban nem profi modellek jönnek portréfotózásra. Mindenben segítek! Mutatok mintaképet tableten, nagy monitoron. Van sok kinyomtatott képem. Bízz bennem én LÁTLAK. Céljaidnak megfelelő pozókat fogok javasolni.

Leginkább ne titkold a fotózás igazi célját. Ha társkereséshez kell pár igen jó kép, ne mond azt, hogy közösségi oldalra kell csak pár jó fotó. Mondhatnám, hogy ne stresszelj, de ez nem mindenkinek sikerül. A tapasztalatom az, hogy csak pár percig tart. Az első fotókat amikor meglátod rájössz, hogy a szokásos „Nem vagyok fotogén.” beidegződés nem igaz. Mindenkiről lehet, jó képeket készíteni.

Csak olyan ruhát hozz amiben jól érzed magad. Legyen a célnak megfelelő.
Milyen ruhát ne hozz? Olvasd el blogbejegyzésem.

Kommunikáció a legfontosabb. Mindenben segítek, hogy a portréfotóiddal elérd a céljaidat. Lehetőség van előzetes személyes konzultációra is. Ha bizonytalan vagy mindenképpen javaslom.

Kommunikáció: Folyamatosan kommunikálunk a fotózás során. Ha van valamilyen ötleted, vagy ha valami nem tetszik, akkor nyugodtan jelezd, beszéljük meg. Ez segít abban, hogy a fotózás eredménye az elvárásoknak megfelelő legyen.

Testtartás és pózok: A fotózás során érdemes kipróbálni különböző testtartásokat, mozgásokat, és kísérletezni a különböző pózokkal. Azonban fontos, hogy a pózok természetesek legyenek és érezd magát kényelmesen az adott testtartásban. Ehhez sok javaslatom lesz.

Arcjáték: A különböző arckifejezések segíthetnek abban, hogy a fotók életszerűbbek legyenek, és az adott személyiségjegyek jobban érvényesüljenek a képeken. Ezt én figyelem, a megfelelő pillanatban készül a fotó.

Stílus és öltözet: A vendégnek/modellnek a fotózáshoz meg kell találnia a megfelelő stílust és öltözetet, ami megfelel az adott fotózási célnak. Az öltözetnek jól kell mutatnia az adott személyen, és hangsúlyoznia kell az egyéniségét. Ezért kérem, többféle ruhát hozz.

Kellékek és környezet: Érdemes előre kitalálni, hogy milyen kellékeket, környezetet, vagy akár díszleteket szeretnél használni a portréfotózáson. Ezek a kiegészítők segíthetnek abban, hogy az adott stílushoz passzoló hangulatot teremtsenek.

Figyelem: Folyamatosan figyellek 🙂 Kérlek te is figyelj rám.