Portré fotózáskor nagyon nem mindegy, milyen ruhát viselsz!

  • Reading time:3 mins read

Moire – amit nem szeretnek a portré fotósok

Portré fotózáson kialakuló, szinte kezelhetetlen jelenség a szabályosan ismétlődő, nemkívánatos mintázat megjelenése zakón, blúzon, ingen. 

A moire jelenség a képfeldolgozásban gyakran előforduló, átfedésekből adódó, vonalas mintázatot eredményező jelenség. Az átfedések a két, vagy több sík közötti rácsozatok egymáshoz való viszonya miatt alakulnak ki. Gyakran jelentkezik digitális fényképezőgéppel készült képeknél, elsősorban digitális kijelzőn megjelenítve. Kisebb megjelenítők, mint a telefonok, általában kevésbé érzékenyek a moiré jelenségre. Nagyobb méretű megjelenítők, mint a számítógép monitor, általában magasabb felbontásúak és érzékenyebbek a jelenségre.

Portré fotózás Budapest. Milyen ruhát ne hozz.

Leginkább akkor okoz gondot, amikor online jeleni meg a kép, pl egy weboldal kapcsolati részében vagy egy online interjúban amikor bemutatják a vendéget.

A moire jelenség lényege, hogy a fényképezőgép nem tudja pontosan megörökíteni a finom mintákat, kis rácsokat tartalmazó. Az aprómintás ruhák esetén a kamera még nehezebben tudja megfelelően kezelni a textúrákat.

A moiré jelenség megjelenése a fotózás során a ruházat mintájának finomságától és a fényképezőgép felbontásától is függ. Minél apróbb és részletesebb a ruházat mintája és minél nagyobb felbontású a fényképezőgép annál nagyobb valószínűséggel jelenik meg a moiré jelenség a portré fotókon.

A moiré jelenség részben eltüntethető utólag, képfeldolgozási során., de általában eredmény nem lesz tökéletes, roncsolódik az eredeti kép.

A fentiek miatt kérem, hogy ne hozz olyan ruhát a fotózásra, amely finom, ráncolt vagy rácsos mintákkal rendelkezik, mivel ezek a minták könnyen moire jelenséget okozhatnak a digitális képeken.

Portré fotózásról további információk, árak, jelentkezés ITT

Bővebben erről a moire jelenségről itt olvashatsz 🙂