Céges portré fotózás előnyei

  • Reading time:9 mins read

A céges portré fotózás egy olyan fontos lépés, amely hozzájárul egy vállalkozás arculatának megerősítéséhez és az egységes megjelenés kialakításához. Ebben a cikkben részletezni fogom a céges fotózás elemeit, hangsúlyozva az egységes megjelenés fontosságát, az arculati elemek felhasználását, az új munkatársak beilleszkedését, valamint a hatékony és gyors munkafolyamatokat.

Mi a céges portré fotózás?

A céges portré fotózás olyan műfaj, amely során a szervezet alkalmazottait és vezetőségét egyedi és professzionális képeken örökítik meg. Ezek a fotók a vállalat arculatát és személyiségét tükrözik, miközben az egyes emberek szakmai és emberi oldalát hangsúlyozzák. A céges portré fotók célja, hogy a munkatársakat és a vállalkozás a legjobb fényben mutassák be, és hozzájáruljanak a vállalat külső megjelenéséhez, marketingstratégiájához és kommunikációjához. Ezek a képek rendszerint megtalálhatók a vállalat weboldalán, hivatalos prezentációkban, sajtóközleményekben és egyéb üzleti anyagokban.

céges portré fotózás

A céges portré fotózás részletei

Az egységes megjelenés fontossága cégek életében

Sok vállalkozás alábecsüli az egységes megjelenés szerepét. Nincs annál bizalom-rombolóbb látvány amikor a munkatársakat bemutató weboldalon szelfik, különböző fotósok által készített – külön, külön jó – portrék keveredve láthatók.
Az egységes megjelenés megerősíti a vállalat brandjét, megbízható cég képet sugall az ügyfelek felé.

Arculati elemek felhasználása a portré fotókon

Gyakran találkozom olyan online céges megjelenéssel, ahol a vezetők, munkatársak portré fotóin a céges arculati elemeket helytelenül használják vagy hiányoznak.
Egy professzionális fotós segít az arculati elemek kreatív és hatékony felhasználásában a céges portrékon. Sok esetben elég egy kitűző vagy egy munkaruha. Komoly márkaépítő szerepe van ha a háttérben megjelennek cégre jellemző elemek. Ilyen lehet egy zászló, egy cég felirat vagy az arculati elemeket tartalmazó színválasztás a háttér kiválasztásban.

Az egységes ruházat a céges imázs kialakításában kiemelten fontos

Az egységes ruházat a céges portré fotózás alkalmával szinte kötelező. Nagyobb cégek esetében az egyes részegységekben dolgozók jelenjenek meg beosztásukhoz megfelelően.
Vezetők pl. öltöny/kosztüm világos ing/blúz, raktárban dolgozók a céges munkaruhában.
De lehet, ha a céges imázs a nagyon laza, vidám, színes öltözet is. Ilyen esetben senki ne jelenjen meg a céges fotózáson sötét öltönyben, fehér ingben.
A Nem mindegy milyen ruhát viselsz egy portréfotózáson? blogcikk egy nagyon gyakori problémára hívja fel a figyelmet ruhaválasztás esetében.

Azonos stílusú, beállítású képek új munkatársak érkezésekor

Amikor egy cég és egy portré fotós között kialakul az együttműködés hatalmas előny, hogy új munkatárs belépésekor olyan képek készülhetnek amelyek teljes mértékben beilleszkednek a többi céges portréfotó közé. Egységes képi világ, észrevehetetlen beilleszkedés a munkatársak közé.

Rövid határidő a szerződött partnerekkel

Céges portré fotózások esetében előfordul, hogy szinte azonnal kell egy új kép egy interjúhoz, egy újságcikkhez. A témához illeszkedő portrékép lenne az ideális. Együttműködés esetén elsőbbséget élveznek a szerződött partnerek. Legtöbbször megtaláljuk a megoldást akár 24 órán belüli képek elkészítéséhez.Rövid határidő a szerződött partnerekkel

Egységes utómunka a portréképek véglegesítésében

Minden fotósnak egyedi a retusálási technikája. Szinte kizárt, hogy ugyanazt a nyers képet feldolgozás után egyformán adják át. Ráadásul minden portréfotós szereti a saját fotóját retusálni.

A cégeknél sem mindig van arculati kézikönyv, ha csak kicsit másként fogalmazzák meg az elvárásukat, lehet teljesen más hangulatú képek készülnek több fotós esetében.

Egyedi árak céges portré fotózásra

Sok esetben időveszteség az árajánlatok bekérése. Pontatlan leírásból félreértések adódhatnak, pl.: „ Mi azt gondoltuk ez még benne van az árban.”

Ezt elkerülendő készítettem egy online ár számoló céges fotózásra

Egyszerű és nagyszerű módja a gyors, több esetre elkészíthető számolásra. Mindenki szeretne sok képet, de nem fér bele a költségvetésbe. Több esetre azonnal kalkulálhatóak az árak.
Szerződött együttműködés esetén „csak” a kedvezmény mértéke vagy a plusz szolgáltatásokat kell egyeztetni.

céges portré fotó

Műtermi és cégnél történő portréfotózások

A céges portréfotós célját kell meghatározni ahhoz, hogy a legmegfelelőbb helyszínt megtalálhassuk.

Műtermi körülmények

Fotóstúdióban, műteremben a fotók egységessége 100%-ban megoldható, még akkor is ha más napon készülnek a felvételek. Minden céghez külön beállítási leírás tartozik. Kicsit hasonló, mint egy arculati kézikönyv. Beállítások (fényképezőgép, világítás), elhelyezés a háttérhez képest stb.

Cégnél kihelyezett fotózások

Cégnél történő fotózásnak több előnye is van. Sok munkatárs egy napon történő fotózása esetén, csak a fotózás idejére esik ki a munkából. Nincs utazási idő a stúdióhoz.
Rendelkezésre állnak azok a hátterek amik az arculati elemeket, színeket tartalmazzák.
Ismerős a helyszín a munkatársak részére, kicsit csökkenthető a idegeskedés. A legtöbb ember nem szereti, ha fotózzák. Idegen környezetben ez az érzés erősödhet.

Környezeti portrék

Sok esetben esetben igen hasznos, bizalomépítő, ha a munkatársakat ott fotózzák ahol dolgoznak. Ezzel bepillantást is adhat egy portré a cég mindennapjaiba.

Összefoglava: A céges fotózás komplex folyamat, amely megköveteli az egységes megjelenés betartását. Egy tapasztalt fotós segítségével egy cég könnyen létrehozhatja és erősítheti arculatát, ami hozzájárulhat a szakmai sikerekhez.

Szeretnél felkészülni a portréfotózásra? Tölts le az ingyenes e-bookot!